AK ⟩ Taani kuninganna pole kunagi lasknud kohustustel elu kirevust tuhmistada

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Kuninganna Margrethe II troonijuubeli puhul jäädvustatud ametlik portree on tehtud Fredensborgi lossi Kuplisaalis ja pildil kannab monarh sama tiaarat, mis oli tal peas ka 1972. aastal kroonimise ajal.
Kuninganna Margrethe II troonijuubeli puhul jäädvustatud ametlik portree on tehtud Fredensborgi lossi Kuplisaalis ja pildil kannab monarh sama tiaarat, mis oli tal peas ka 1972. aastal kroonimise ajal. Foto: Per Morten Abrahamsen/Taani Kuningakoda

Pool sajandit tagasi asus Taani troonile kuninganna Margrethe II, keda puhuti on nimetatud ka maailma kõige lahedamaks monarhiks – pole ka ime, sest taanlaste seas vahetuse poolest hinnatud kuninganna pole kunagi näinud vastuolu oma rolli ja elu täiel rinnal nautimise vahel, ning mõlemat on ta võtnud tõsiselt.

«Ennekõike tahan, et mind mäletatakse selle poolest, et ma pingutasin. Vähemalt olen ma selle poole püüelnud alates sellest, kui ma veel polnud kuigi vana ja mõistsin, kes minust saab. Ja nüüd on sellest möödas peaaegu 50 aastat. Seda on keeruline mõista, et nii palju aastaid on läinud – kuigi ma näen seda ka ise peeglist,» vastas Taani kuninganna sügisel naeru saatel ajaloohuvilise taanlanna Maja Krogsgaard Yhmani pärimisele, kuidas Margrethe II tahab, et teda tulevikus meenutataks.

Yhman oli üks neist 18 taanlasest, kellele avalik-õiguslik ringhääling DR andis kuninganna troonijuubeli eel võimaluse monarhiga Fredensborgi lossis maha istuda ja pärida temalt täpselt seda, mida hing ihaldab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles