JUHTKIRI ⟩ Koalitsiooni tervis (24)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur 13.01.2022
Päeva karikatuur 13.01.2022 Foto: Urmas Nemvalts
  • Koroona asemel on elekter saamas Kaja Kallase valitsuse kirstunaelaks
  • Reformierakond ja Keskerakond tahavad mõlemad valijatele oma nägu näidata
  • Olukord nõuab valitsuselt koostööd ja ratsionaalseid otsuseid

Kuuldused koalitsiooni halvast tervisest on üle paisutatud, kuid vastavad tõele, võis tõdeda aasta tagasi ja enam-vähem nii paistab see ka täna.

Aasta eest oli just lahvatanud Porto Francoga seotud kriminaalasi, milles Keskerakond sai kahtlustuse. Jüri Ratas esitas tagasiastumispalve, sillutades tee Kaja Kallase tõusmisele peaministriks.

Kuna Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsioonist oli kogemus (2002–2003), võis arvata, et küllap igipõlised antipoodid jagavad mõjusfäärid ära ja kõik sujub – vähemalt paremini kui enne. Oli ju EKRE käitunud mõnda aega nii, nagu tahaks valitsuse pauguga lõhki lüüa.

Tegelikult ununesid vana valitsuse patud kiirelt ja uue omad tulid peale. Kui loodeti, et vaktsineerimine vabastab meid koroonanuhtlusest, siis uued tüved hoolitsesid selle eest, et nii ei läheks.

Ühiskonna endeemiline polariseerumine leidis uue väljundi just vaktsiini küsimuses. Valitsuse ühtsust ja tõsiselt võetavust hakkas murendama vaktsiiniskeptiline kultuuriminister Anneli Ott.

Siiski vältis koalitsioon päris targalt presidendivalimistel tekkida võinud karisid ja elas üle ideoloogilised lahknevused kohalikel valimistel. Ott astus tagasi. Majandus kosus.

Valitsusel tuleb teha ratsionaalseid, ühtseid ja ellurakendatavaid otsuseid. Kui seda ei suudeta, siis pole ka suuremat põhjust koos jätkata.

Pole see päikesetõusu- ega loojanguvalitsus, pigem keskelt läbi ajamine. Kui kaitsepookimise korraldus lonkas, siis piirangumeetmed on olnud suhteliselt mõistlikud. Kui maailmas ringi vaadata, siis leidub palju arulagedamaid valitsusi.

Järjest enam paistab, et Kallase valitsuse kirstunaelaks pole koroona, vaid hoopis elekter. Valitsuserakondade suusad elektrihinna tõusu kompenseerimise asjus läksid sel nädalal jälle risti.

Muidugi tahavad turumajanduslik Reformierakond ja sotsiaaltoetuslik Keskerakond valijaile oma nägu näidata, aga päris nii ei peaks see käima, et üks koalitsioonipartner teise uusi seisukohti lehest loeb või raadiost kuuleb.

Umbes kuu aega tagasi oli olukord, kui majandusminister Taavi Aas (KE) läks Reformierakonda üllatades riigikokku poliitilist avaldust tegema. Nüüd esitas Keskerakond meedia kaudu oma uue seisukoha elektriarvete kompenseerimise suhtes. Ehkki meetmed elektrihinna tõusu leevendamiseks olid varem kokku lepitud, andsid äsja inimesteni jõudnud arved selleks põhjuse.

Liiatigi pole poole rahva vallavaesteks kuulutamine ja tohutu hulga abitaotluste menetlemine omavalitsustes hea lahendus. Saanuks lihtsamini, aga ühepoolselt poolel teel hobuseid vahetada pole ka hea mõte.

Reformierakond on vaba energiaturu ja börsielektri toetamisel järjest enam üksi. Kaja Kallas kinnitas ka eile riigikogus, et ei kiirusta elektribörsist loobuma. Opositsioon näeb lahendust osalises või täielikus börsipõhimõttest loobumises. Kui Keskerakond tahab end järjest enam koalitsioonipartnerist distantseerida, siis tüürib ta selleski küsimuses Isamaa või isegi EKRE kiiluvette.

Ülikõrged energiahinnad mestis inflatsiooniga kujutavad endast suurt tulevikuriski. Nende riskide maandamiseks tuleb valitsusel teha ratsionaalseid, ühtseid ja ellurakendatavaid otsuseid. Kui seda ei suudeta, siis pole ka suuremat põhjust koos jätkata.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles