Garri Raagmaa: midagi nad leiavad niikuinii!

Garri Raagmaa
, Fookuse Regionaalarengu toimetaja
Copy
Garri Raagmaa
Garri Raagmaa Foto: Mailiis Ollino/Pärnu Postimees

Paar aastat tagasi muretses üks ELi meetmete vahehindamisel intervjueeritud kogenud programmiekspert Eesti audiitorite käitumise pärast. Et kui nende Euroopa kolleegid juhivad ennekõike tähelepanu projektdokumentatsiooni puudustele, et tulevikus probleeme vältida, siis Eestis olevat kujunenud kultuur, kus audiitori eesmärk on LEIDA VIGA, kirjutab kolumnist Garri Raagmaa.

Nüüd laekuvadki ka üle keskmise suurusega omavalitsustele mitmesajatuhandesed tagasimaksenõuded. Sageli vaieldavates, eri moel tõlgendatavates riigihangete protseduurireeglite kaasustes. Ühe projektijuhi väitel ei otsita erinevate seadusetõlgenduste puhul lahendust, vaid nõutakse kohe osa toetusest tagasi. Igaks juhuks. Et see Euroopasse tagasi saata. Ka siis, kui toimiti EASi või RTK ametniku soovitusel. Aga et nood on juba parema töökoha leidnud või saidki asjast omamoodi aru, siis peavad KOVid nõude kas tasuma või selle vastu kohtusse minema. Taas käib riik riigiga kohut ja maksumaksja raha libiseb keerulised hankereeglid loonud õigussüsteemi osaliste taskusse.

Kõige hullem on, et kedagi ei huvita enam meetmete sisu. Kas projekt on jätkusuutlik? Kas sellest üldse kasu on? Või ehk sai isegi parem? Tähtis on läbida raudkindlalt järelkontrollide kadalipp. Ärge proovige uuenduslikke ja eripäraseid lahendusi! Ärge koostage ise projekti! Kindlam on tellida selle kirjutamine ja juhtimine firmalt, kel pikk kogemus ja suhted kontrollidega. Sest midagi nad leiavad niikuinii!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles