Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Erkki Koort: NATO välisministrite strateegiline pokkerimäng (3)

Copy
Erkki Koort.
Erkki Koort. Foto: Mihkel Maripuu

Täna kogunevad julgeolekuolukorra arutamiseks erakorralisele «ettevalmistavale pokkerimängule» NATO välisministrid. Järgmiseks nädalaks ennast lauda surunud pokkerimängija on käinud lisaks punastele joontele ja Ukrainale välja veel Kasahstani kaardi.

Kokkusaamine on ühelt poolt planeeritud tehnilisena: NATO ministrid arutavad jutupunkte, millest võib, saab ja peab kõnelema eelseisval NATO-Vene Nõukogu tippkohtumisel. On päevselge, et Venemaa huvi on kõneleda suurtega oma teemadel ning vältida väiksemate riikide kohati teravaid küsimusi.

Tegelikult on kohtumine muidugi märgiline, sest välisministrid kogunevad arutama Venemaa nõudmist viia NATO väed sisuliselt tagasi külma sõja aegsetele positsioonidele. Selle pokkerimängu panuseks on nii Eesti kui ka mitme samasuguses olukorras oleva riigi valitsus. Venemaa loodab peamiselt USAga otse rääkides tekitada olukorra, kus maailm on väga selgelt jagatud juht- ja vasallriikideks. Partnerite informeerimine USA poolt on aga olnud pikaldane. Vahetult enne kohtumist lõi kõik kaardid segi Kasahstani olukord, kuhu Venemaa ja teised Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsiooni riigid on saatnud oma väed.

Tagasi üles