Sergei Metlev: Vene Memoriali likvideerimine tähendab samastumist Nõukogude kurjategijatega (2)

Sergei Metlev
, kolumnist
Copy
Sergei Metlev.
Sergei Metlev. Foto: Sander Ilvest

Memorial kui juriidiline keha lakkab olemast, ent sajad vabatahtlikud ja uurijad ei kao, kirjutab kolumnist Sergei Metlev

Vene ülemkohus otsustas likvideerida rahvusvahelise Memoriali – ühenduse, mis on ligi 35 aastat uurinud Nõukogude poliitilisi repressioone ja selgitanud välja nende ohvrite saatuseid. See otsus on kantud Nõukogude süsteemi taastajate kättemaksust ning sellel on mõju kõikidele riikidele, mis olid minevikus NSV Liidu okupeeritud või kontrollitud.

Vaatamata sellele, et Memorialil oli ulatuslik toetus nii Venemaa avalikkuse seas (ühenduse kaitsele asusid sajad teaduse-, kultuuri- ja kodanikuühiskonna tegelased) kui ka välismaalt, kinnitas Vene kohus veel kord oma poliitiliselt tundliku asutuse mainet. Prokuröri pateetilised kõned stalinliku mõrtsuka Võšinski stiilis olid kohtule ilmselgelt meeltmööda.

Formaalselt viitas riigiprokuratuur sellele, et välisagentide seaduse alusel agendiks tunnistatud Memorial ei markeerinud hulganisti oma materjale internetis (silmas peetakse alandavat markeeringut suurte tähtedega, mis viitab justkui agendistaatusele), mis sellisena ei vasta tõele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles