Erko Jakobson: kas Anto Raukasel oli kliimamuutuste osas õigus? (49)

Erko Jakobson
, keskkonnafüüsik
Copy
Erko Jakobson
Erko Jakobson Foto: Erakogu

Maa kliima muutub pidevalt. See muutus juba enne esimeste inimeste teket ja see jätkub ka juhul, kui inimkond peaks ennast ära hävitama. Seega on esmapilgul väga loogiline toetada akadeemik Anto Raukase põhiväidet, et inimtegevus ei mõjuta kliimat, kirjutab keskkonnafüüsik Erko Jakobson. 

Ütlen kohe etteruttavalt ära, et päris nii lihtne see siiski ei ole. Parema selguse saamiseks tuleb vaadata varasemate kliimamuutuste algpõhjuseid ning ajamastaape. Kõige pikema perioodiga mõjuvad Maa kliimale tema orbiidiparameetrite muutused (Milankovitši tsüklid), kuid nende ajamastaapi mõõdetakse tuhandetes aastates.

Nende tsüklitega lähevad hästi kokku puursüdamike mõõtmisandmed varasemate jääaegade ja nende vaheaegade kohta. Ka päikesekiirgus ise varieerub, päikeseplekkide arvu muutlikkuse periood on ligikaudu 11 aastat. Suured vulkaanipursked ja hiidasteroidid on samuti Maa kliimat mõjutanud ning võib eeldada, et mõjutavad ka tulevikus. Senini loetletud Maa kliimat mõjutavad tegurid on kõik naturaalsed, inimtegevusest sõltumatud. Nende põhjal ei peaks kliima praegu arvestatavalt muutuma ja nõnda peaks jätkuma veel mitmeid tuhandeid aastaid.

Kommentaarid (49)
Copy
Tagasi üles