AASTA NÄOD ⟩ Andekas ja vastuoluline (12)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Varro Vooglaid.
Varro Vooglaid. Foto: Sander Ilvest

Eesti arvamusliidrite edetabeli tippu tõusnud Varro Vooglaid ei jäta kedagi ükskõikseks. Aktiivselt ägekonservatiivseid väärtusi toetav katoliiklik usumees ja jurist on viimastel aastatel kujunenud ka ajakirjanduse lemmikuks. Kui ta kutsub üles pühale sõjale soovõrdse abielu või vaktsineerimise vastu, siis kuulatakse teda kirglikult nii vastaste kui ka pooldajate hulgas.

Hea abikaasa ja seitsmelapselise perega õnnistatud Vooglaid võiks olla oma vaimuannete ja sõnalise võimekuse poolest ühiskonna ühendaja. Temas on sisu olla sotsiaalsete rühmade ja poliitiliste jõudude ülene rahvajuht, nagu olid oma parimatel aegadel Jaan Tõnisson ja Konstantin Päts.

Kuid äärmusparempoolsesse sektorisse kinni jäänuna lõhub ta oma sõnaseadmisoskusega ühiskonda, mitte ei sidusta seda. Meile kõigile oleks kasulik, kui ta tutvuks oma targa isa Ülo kõigi töödega, mitte ei jääks pidama vaid vana Vooglaiu aastakümneid tagasi koostatud demagoogiliste võtete krestomaatiasse. Seda on Varro Vooglaid juba veenvalt näidanud, kuidas lihvitud sorava jutuga väitlejaid segadusse ajada. Kuidas aga lõhestuvat ühiskonda taas sidustada ja igaühele lootust anda, peaks olema kristlastele ja rahvuslastele palju sobivam väljakutse.

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles