JUHTKIRI ⟩ Postimees on tugev lugejate toel (1)

Postimees
Copy
Postimees Grupi hoone
Postimees Grupi hoone Foto: Mihkel Maripuu
  • Postimehel pole olnud nii palju tellijaid kui praegu
  • Oleme sel aastal saanud teha hulga välireportaaže
  • Tänu maakonnalehtede võrgustikule oleme kõikjal Eestis

Postimees on 164 aastat lugejale vahendanud, mis maailmas toimub, ja saab seda järgmisel aastal teha paremini kui kunagi varem. Ja seda tänu teile, Postimehe lugejad.

Paradoksaalsel moel on pandeemiast peale sunnitud piirangud pööranud ajakirjanduse majandusmudeli taas pea pealt jalgadele.

Kui interneti algusaegadel pidasid inimesed loomulikuks, et kõik on tasuta loetav, allalaaditav ja jagatav, siis ajaga on see suhtumine muutunud. Juba mõni aasta peetakse loomulikuks maksta väikest kuutasu selle eest, et veebi kaudu muusikat kuulata või filme ja seriaale nautida. Ühiskond on mõistnud, et sama käib ajakirjandusliku veebisisu kohta. Toimunud murrangu tulemus on, et kunagi varem ajaloos pole Postimehel olnud nii palju tellijaid kui praegu. Ja sellel asjaolul on suur põhimõtteline ja sisuline tähtsus.

Esiteks tähendab see Postimehe toimetusele suuremat ajakirjandusvabadust, aga ka suuremat vastutust lugejate ees. Lugejad ei telli Postimeest, et reklaame lugeda, vaid ootavad värskeid uudiseid, tipptasemel analüüse, olemuslugusid, sporti, arvamusi, kultuurisündmuste mõtestamist ja meelelahutust. Tänu tellijatele ei sõltu Postimehe ajakirjanikud enam sel määral klikkide hulgast, mis imponeerib reklaamiandjatele.

Teiseks, sedavõrd, kuidas lugejad annavad meile rohkem jõudu, võimaldab see Postimehele suuremat sõltumatust jälgida nii majandusliku kui ka poliitilise võimu tegemisi, olla ühiskonna valvekoer selle parimas tähenduses. Oleme uuesti avanud uuriva toimetuse, meil on taas ajakirjanikud, kellel on piisavalt aega ja ressurssi, et süveneda ka keerukatesse probleemidesse ning teha analüüse, millel on mõju ühiskondlikele arengusuundadele. Koostöös Wall Street Journaliga lisame oma majanduskülgedele globaalset haaret.

Kunagi varem pole Postimehel olnud nii palju tellijaid. See annab meile sõltumatuse jälgida nii majandus- kui ka poliitilise võimu tegemisi, olla ühiskonna valvekoer selle parimas tähenduses.

Kolmandaks, tellijate toetus võimaldab Postimehe reporteritel taas leida aega ja raha olla sündmuste tulipunktis ja seeläbi oma uudisloo esimene allikas, nagu õpikud on läbi aastakümnete soovitanud. Oleme saanud sel aastal teha hulga välireportaaže: kajastanud Tōkyō olümpiamänge, käinud sündmuste tulipunktis Ukrainas, Afganistanis, Kesk-Aasias, Poolas Valgevene hübriidrünnaku ajal, Lõuna-Euroopa migratsioonipesas Ceutas, samuti jälginud ELi juhtide ja NATO kohtumisi otse koha peal.

Välireportaažid ei puuduta vaid välismaad. Tänu oma rikkale maakonnalehtede võrgustikule oleme operatiivselt kohal kõikjal Eestis, mistõttu kohalikud uudised ja analüüsid jõuavad operatiivselt ka Postimehe veergudele nii paberil kui ka veebis. Maakonnalehtede tihe lõimitus Postimehega võimaldab meil vältida ajakirjanduse tsentraliseerumist, mis mujal maailmas on suretanud kohalikke ajalehti.

Meil on jõudu jälgida ja mõtestada mitmekülgselt Eesti kultuurielu iga päev. Seda täiendavad Eesti kõige mahukamad ja kaalukamad arvamusküljed, lisaks erialainimeste toimetatud valdkondlikud «Fookuse» rubriigi analüüsid, tehnika- ja terviseküljed – ning kõik see veel eriti rikkalikult Postimees Nädalas.

Et inimene ei ela üksnes uudistest, arvamustest ja kultuuriarvustustest, vaid vajab ka igapäevase annuse Vanga ennustusi, leiab Postimehest ka rikkaliku valiku meelelahutust.

Kõike seda lubame teile, head lugejad, uuel aastal rohkemalt ja uhkemalt. Tulgu see aasta milline tahes, koos Postimehega olete ikka asjaga kursis!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles