Raivo Vare: pöörete ja kohandumiste aasta 2021

Raivo Vare
, majandusekspert
Copy
Raivo Vare
Raivo Vare Foto: Andres Haabu

Mööduv aasta jääb meelde kui sõit Ameerika mägedel. Nii sõna otseses kui ka ülekantud tähenduses. Ühelt poolt leidis aset suuremat sorti viiruselainetus, mis veel kestab. Teisalt hakkas majandus jalgu alla saama ja kiiresti taastuma-arenema. Ainult mitte sujuvalt, vaid jõnkshaaval. Samal ajal toimusid rahvusvahelises poliitikas muutused, mille võimalikkusse veel mõnda aega tagasi ei tahetud uskuda, kirjutab kolumnist Raivo Vare.

Teist aastat järjest määras meie elu Covid-19 viiruspandeemia ja sellega võitlemiseks rakendatud piirangud. Seda nii majandustegevuses kui ka inimestevahelises suhtlemises. Kahjuks selgus taas, et Euroopa Liidus kõrgelt hinnatud ja rõhutatud solidaarsusprintsiip kipub aeg-ajalt ikkagi murenema just kriisisituatsioonis, kui seda kõige rohkem vaja on.

Vaktsiinid tulevad riburada mööda turule, kuid nende manustamise tempo on loodetust aeglasem ja ebaühtlane nii riigiti kui ka regiooniti. Inimesed kõhklevad ja kahtlevad selle otstarbekuses liiga palju. Selle efektiivsust koroonaviirusega nakatumise tõrjumisel saadab tugev negatiivse alatooniga infomüra. Lisaks teevad võimud sõnades vaktsineerimispropagandat, kuid samas nõuavad piiranguid, mis vaktsineeritust tegelikult ei tunnusta, takistades seeläbi inimeste võimalusi nii reisida kui ka muid elulisi toiminguid sooritada. Loodetavasti toob siin leevendust algaval aastal turule jõudvate koroonaravimite laialdasem levik. Tugevneb lootus laiaulatusliku pandeemia mahakäimisest ning transformeerumisest tavaliseks hooajaliseks gripilaadseks haiguseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles