Martin Tikk: Kas Narva võib tulla?

Martin Tikk
, kolumnist
Copy
Martin Tikk
Martin Tikk Foto: Erakogu

«Teie olete ju ometigi haritud inimene – hiljuti lõpetasite ülikooli ja omandasite magistrikraadi, kuid otsustasite ikkagi Narva kolida». Sellesisulisi mõtteväljendusi kostab aeg-ajalt. Kui inimene kolib näiteks Tallinna, mõnda väiksemasse Eesti linna või Euroopasse, küsitakse enamasti «Mida seal tegema hakkad?». Narva kolimisel uuritakse sagedamini imestunult, miks sinna üldse läksid, kirjutab kolumnist Martin Tikk.

Teise maailmasõja järel alustati süsteemset linna uue elanikkonnaga asustamist. Linna demograafiline side oli katkenud. Enne pommitamist elanikkond sundevakueeriti ning pärast endisi elanikke enam tagasi ei lastud. Ambitsioonikate plaanide tulemusena elas Narvas 1970. aastal juba 60 000 elanikku. Linnast sai taas siia tulemise linn.

Kui hooajaliste välis- ja kodumaiste külalishordidega Narvas ollakse harjumas, siis eestikeelne tervitus või ka eesti aktsendiga venekeelne tervitus võib mõjuda ehmatavalt. Narva muuseum uurib oma külastajate elukohta maakonnapõhiselt. Kuigi olen seda üle kümne korra külastanud, on oluline selgitada: „Ei-ei, ma pole turist. Kolisingi hiljuti siia ja nüüd elan siin.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles