Kalev Stoicescu: Wagneri grupp – Kremli mitteametlikud palgasõdurid (4)

Kalev Stoicescu
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur ja kolumnist
Copy
Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu
Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu Foto: Madis Veltman

Wagner ja teised sarnased paralleelstruktuurid võimaldavad Kremlil oma eesmärke edendada räpaste ja keelatud meetoditega, kirjutab Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu.

Sõjalised erafirmad (inglise keeles Private Military Company ehk PMC) on levinud kogu maailmas. Neid nimetatakse tihti ka eraturvafirmadeks (inglise keeles Private Security Company ehk PSC), sest nende põhiline ülesanne on mingi objekti, territooriumi, veose, torujuhtme vms turvalisuse tagamine (relvastatud kaitse) teenuse tellijaga (erafirma või riikliku struktuuriga) sõlmitud lepingu alusel.

Nimetus ​PSC tekitab pisut segadust, mõeldes tavalistele turvafirmadele, mis valvavad näiteks kaubanduskeskusi. PMCdes tegutsevad sõjaväelise väljaõppega inimesed (üldjuhul endised sõjaväelased, kellest paljud on teeninud eriüksustes, merejalaväes ja õhudessantvägedes) ja nende käsutuses on sõjaväes kasutatavad relvad ja tehnika (mõistagi välja arvatud rasketehnika, raketisüsteemid jms, sest muidu oleks tegemist eraarmeedega).

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles