Helir-Valdor Seeder: hinnašokk ja libaturumajandus – Eesti vajab elektrituru reformi! (13)

Helir-Valdor Seeder
, Isamaa esimees
Copy
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Energiakriis on tõstnud elektrihinda mitu korda ja hinnašokk on tabanud valusalt nii inimesi kui ettevõtteid ning kasvatab inflatsiooni. Isamaa on algatanud elektrituru reformi, millega tekiks kodu- ja väiketarbijatel valikuvabadus, kas nad ostavad elektrit börsihinnaga või börsiväliselt universaalteenusena, mille hinna kooskõlastab konkurentsiamet. Elektrituru seaduses soovime sätestada NordPooli tarbimisalas turgu valitsevale elektritootjale kohustuse müüa elektrimüüjatele elektrit universaalteenuse kohustuse täitmiseks. Müüdava elektri hind peab sisaldama põhjendatud kulusid ja tulukust.

Elektri tootmiseks vajamineva CO2 kvoodi maksumus kompenseeritakse müüjale riigieelarvest vastavalt Euroopa Liidu reeglites ettenähtud võimalustele. Tänu ülikõrgele elektrihinnale on laekunud sellel aastal ja laekub ka järgmisel aastal sadu miljoneid eurosid käibemaksu ja CO2 kvoodi tasu riigieelarvesse rohkem. Sellist rahasadu riigieelarvesse tarbijate arvelt ja tarbijatele üle jõu käivate hindade tõttu võib nimetada riigi põhjendamatuks rikastumiseks, ning oleks igati õiglane ja mõistlik see kompenseerida.

Huko Aaspõllu nuhtles 19. detsembri jutusaates Isamaa elektriturureformi ettepanekut karmilt ja väitis, et see populistlik ettepanek pole teostatav. Võrdles seda näppude otsast ära lõikamisega ja nimetas algatust riigistamiseks. Arvi Hamburg olevat lihtsalt Isamaa poliitik (kelle mõtted on seetõttu enesestmõistetavalt vähem usaldusväärsed – minu tõlgendus Aaspõllu väljaöeldu kohta). Lisaks ülistas Aaspõllu börsi kui turumajanduse vundamenti ja kiitis, et CO2 kvoodipoliitikal on turumehhanismid sees.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles