Henri Zeigo: Buldooser naaseb poliitikasse

Henri Zeigo
, toimetaja
Copy
HENRI ZEIGO
HENRI ZEIGO Foto: Sille Annuk

Tuleval kevadel toimuvad presidendivalimised Prantsusmaal võivad pakkuda rohkesti üllatusi, milleks on andnud põhjuse vabariiklaste partei kandidaadi Valérie Pécresse’i edukalt kulgenud kampaania, kirjutab arvamustoimetaja Henri Zeigo.

Võiks öelda, et tegemist on 2022. aastal toimuvate valimiste esimese kandidaadiga, kellele on siiamaani ennustatud eri küsitluste põhjal teises ringis võitu praeguse presidendi Emmanuel Macroni üle. Mäletatavasti on seni gallupite põhjal mängitud Macroni ja Le Peni vastasseisuga, milles viimasele prognoositakse valimiste lõppvoorus kaotust. Kuigi tulemused võivad igal ajal muutuda, on need parasjagu kõnekad, et kuulutada ette tulist heitlust riigipea ametikohale.

Konservatiivina on Valérie Pécresse suuteline hääli noppima nii tsentristidelt kui ka paremäärmuslastelt. Tema programm on piisavalt mitmekesine, et kõnetada laia valijaskonda. Olgu tegemist kontrollimatu migratsiooni vastu võitlemisega, avaliku sektori kärbete või uute tuumareaktorite rajamise plaaniga. Need ja mitmed teisedki ideed on selgelt suunatud rikkama ja tugevama Prantsusmaa ülesehitamisele. Oma eeskujudeks on ta pidanud Margaret Thatcherit ja Angela Merkelit. Mõlemad olid silmapaistvad ja kindlakäelised liidrid, kes on keerulistel aegadel julgenud teha raskeid otsuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles