Liis Raag: kaalutletud kodusünnitus on turvaline

Liis Raag
, Eesti Ämmaemandate Ühingu president
Copy
Eesti Ämmaemandate Ühingu president Liis Raag.
Eesti Ämmaemandate Ühingu president Liis Raag. Foto: Kadri Unt

Legaliseeritud kodusünnituse käsitlus olema tasakaalustatud ja empaatiline, toetama naise ja pere valikuid ning vajadusi, kuna sünnituskoha valimine on osa naiste reproduktiivõigusest, kirjutab Eesti Ämmaemandate Ühingu president Liis Raag.

Viimasel ajal on kodusünnituse teemale pööratud meedias tavapärasest enam tähelepanu: 10. novembri «Pealtnägijas» käsitleti kodus sündinud lastele isikukoodide väljastamise keerulist teekonda, ajalehes Pealinn avaldati 6. detsembril kodusünnituse ohtudele keskenduv artikkel. Ilmselt on suurenenud tähelepanu põhjuseks varasemast suurem kodusünnituste arv. 2020. aastal sündis Eestis 124 last kodus ning seni on reguleerimata «hallid alad» väljaspool haiglat ja tervishoiutöötaja abita sündinud lastele isikukoodide väljastamises.

Eestis on kodusünnitus legaliseeritud 2014. aastast. Millistel tingimustel kodus sünnitusabi osutada, on kirjas sotsiaalministri määruses. Tingimused on lahti kirjutatud 2021. aastal uuendatud kodusünnituse juhendis, mis on abiks nii kodusünnitust planeerivatele peredele kui ka peresid nõustavatele tervishoiutöötajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles