Toomas Alatalu: russofoobia kui esimene samm genotsiidi poole? (2)

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
PP toimetus. Pärnu 30JAN19 Pildil Toomas Alatalu, Eesti Vabaerakond. Fotod Urmas Luik FOTO: Urmas Luik/Parnu Postimees
PP toimetus. Pärnu 30JAN19 Pildil Toomas Alatalu, Eesti Vabaerakond. Fotod Urmas Luik FOTO: Urmas Luik/Parnu Postimees Foto: Urmas Luik/Parnu Postimees

Venemaa presidendi Vladimir Putini iga-aastasest kokkusaamisest kodanikuühiskonna arengu ja inimõiguste nõukogu liikmetega 9. detsembril on pressis aktiivselt käsitletud riigipea emotsionaalset vaidlust kinorežissöör Aleksander Sokuroviga. Kui viimane soovitas lubada Venemaalt ära sõita kõigil, kes seda soovivad, küsis Putin vastu, kas ta tahab Venemaast teha Moskoovia, nagu seda soovib NATO.

Tegelikult jõudis Sokurov tõstatada küsimuse ka näiteks 521-aastase vepslaste küla Luznitsa saatusest, mis on praegu suurim vepslaste asuala – 40 inimest –, ent mida ähvardab kadu uue magistraali rajamise tõttu. Putin igal juhul teadis, et küla asub Kingissepa rajoonis, ja soovitas kõneleda sel teemal Gazprom-Neftiga, niisiis võib eeldada, et külast vähemalt midagi säilib!

Sokurovi emotsionaalne sõnavõtt andis kindlasti tõuke ka inguššide võitluse (tülis tšetšeenidega) ja põhja väikerahvaste olukorra ja õiguste uueks hindamiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles