RAHVASTIK ⟩ Jan Trei: mitu elukohta rahvastikuregistris – palju lahendamata küsimusi

Jan Trei
, Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor (Isamaa)
Copy
Kui inimesed saaksid tulevikus oma registreeritud elukohta jagada, vajaksid omavalitsused selgust, kuidas pakkuda teenuseid, sh koolikohti ning täita muid kohustusi elanike ees.
Kui inimesed saaksid tulevikus oma registreeritud elukohta jagada, vajaksid omavalitsused selgust, kuidas pakkuda teenuseid, sh koolikohti ning täita muid kohustusi elanike ees. Foto: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees

Praeguses omavalitsussüsteemis on elukoha andmetega seotud isiku võimalus otsustada kohaliku elu küsimusi eelkõige kohalike omavalitsuste volikogu valimiste kaudu ja saada teenuseid kohalikust omavalitsusest ning omavalitsusele laekub selle isiku tulumaksuosa, kirjutab Eesti Linnade ja Valdade Liidu asejuht Jan Trei (Isamaa).

Projektis pakutud lahendusteedest osa toovad paratamatult kaasa vajaduse hinnata ja otsustada, missuguseks kujuneb Eesti omavalitsussüsteemi tulevik. Eelkõige pean silmas projekti raames pakutud lahendust, kus rahvastikuregistris on võimalik määrata algoritmi alusel konstrueeritud elukoht ning teine elukoht, mis on isiku tahteavalduse alusel valitud ja seob isiku kindla omavalitsusega. Selle alusel toimuks maksude arvestamine linna või valla tulubaasi ning ka omavalitsuse teenuste osutamine oma elanikkonnale. Mõju osas omavalitsussüsteemile olid ka eksperdid seda meelt, et see lahendus tooks kaasa linnade ja valdade tegevuse ümbermõtestamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles