Agur Paesüld: kartograafi väike õhtupalve

Agur Paesüld
, infograafik-toimetaja
Copy
Agur Paesüld
Agur Paesüld Foto: Madis Veltman

Kartograafi ja geoinformaatikuna tean, et planeet Maa on ellipsoidi kujuline. Kui kõnnin Lääne-Eesti madalikul, on mul selge arusaam, et Maa on pigem lapik. Kui oleks võimalus lasta end miljardäri kombel kosmosesse lennutada (ajal, mil ülejäänud inimkond 21. sajandi suurimas kriisis vaevleb), siis näeksin, et Maa on hoopis kettakujuline. Ümber ilma purjetajana aga võiksin tõdeda, et maakera on lõputu.

Siiani pole õnnestunud leida oma täispuhutava ükssarviku majandusmudeli elluviimiseks niivõrd lolle investoreid, kes oleksid valmis mu väikest kosmosereisi rahastama. Ka ümber ilma purjetamine on seni piirdunud pelgalt Lääne- ja Vahemerel purjede jõul loksumisega. Pean leppima seisukohtadega, mis tuginevad kahest mulle kättesaadavast kogemusväljast tulenevate järeldustega planeedi Maa morfoloogiliste tunnuste kohta.

Nõnda siis tuleb leppida klassikute vermitud tõdemusega, et praktika on tõe kriteerium. Kapten, kes läheb purjede all pikemaks ajaks merele, hoiab navigatsioonilaual avatuna ilmaprognoosi ja kaarte, mis kirjeldavad talle tundmatut sõidupiirkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles