Ja sama kerge on mitte mõelda tänapäeva lihatootmise loomalikkusele. Selle võõrandumise põhjused ei ole mujal kui meie üha kasvavas apluses. Küsimus pole ju sugugi jõululauas, lihatootjad ütlevad otse, et tänapäeval on suvi läbi jõulud, sest iga nädal grillitakse ära peaaegu sama kogus liha, mis tarbitakse jõulude ajal.
Tööstuslik lihatootmine ei ole põllumehe süü, vaid tarbija üha suurema ostuvõime ja karmi turukonkurentsi tagajärg, mille tõttu tuleb toota üha rohkem ja üha ökonoomsemalt. Tuleks hetkeks peatuda ja tunnistada, et see ei ole jätkusuutlik, sellist karmavõlga me kanda ei suuda.
See ei tähenda, et tuleks jõulude ajal demonstratiivselt loobuda traditsioonilistest roogadest (kuigi meil on tänases lehes üsna häid soovitusi alternatiivideks). Kindlasti on jõuluroogade valmistamine paljude jaoks omamoodi rituaal. Valmistada nendesamade retseptide järgi, mille järgi tegi kunagi vanaema või ema. Aga alati on võimalik lisada olemasoleva kõrvale midagi, mis kunagi omandab sama tähenduse.
Küsimus ei ole ka selles, et peaks üldse lihast loobuma. See on iga inimese enda sisemine otsustamiskoht. Aga teadmine, et me kaevame liigse lihasöömisega endale ja oma planeedile hauda, võiks küll jõuda kõigi teadvusse. Aeg on tõmmata tagasi. Jõulud on vaid kord aastas, mitte iga päev.