Raul Vahtra: rahapesu ja ausa ettevõtja hirmuhigi (1)

Copy
Raul Vahtra, Swedbanki juhatuse liige ja riskijuht
Raul Vahtra, Swedbanki juhatuse liige ja riskijuht Foto: Sander Ilvest

Aktiivne rahapesuvastane võitlus on maailmas uus normaalsus. Ettevõtted peaksid uue finantsreaalsusega harjuma ja senisest palju põhjalikumalt oma äripartnerite tausta uurima, kirjutab Swedbanki juhatuse liige ja riskijuht Raul Vahtra.

Ühel rahvusvahelisel rahapesuvastase võitluse konverentsil tutvustati koomilist juhtumit, kuidas ühe Hollandi linna tänavatel pressis kaevuluukidest välja õllevaht. Asja lähemalt uurinud ametivõimud avastasid aga rahapesuskeemi. Tänavatele pressiva õllevahu taga oli «must» raha, mis otsustati puhtaks pesta õllemüügiga. Näitamaks baaris tegelikkusest oluliselt suuremat käivet, lasti õlu lihtsalt kanalisatsiooni.

Ka pahaaimamatult sellisesse skeemi sattumine võib mõnele Eesti pruulikojale tähendada Kolgata tee algust. Tegemata enne põhjalikku ja vajadusel rahvusvahelist taustakontrolli, võib koostöö mõne pealtnäha hästi toimiva äriga tähendada võimalust avastada ennast hiljem rahapesuskeemist. Sellest välja siplemine nii ametivõimude kui ka äripartnerite silmis võib osutuda äärmiselt keeruliseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles