Daniele Monticelli: kõrgharidustöötajad on väsinud ootamast valget laeva (1)

Daniele Monticelli
, semiootik ja filosoof
Copy
Daniele Monticelli
Daniele Monticelli Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Kultuurilist katkestust põhjustab kõrghariduse krooniline alarahastus, mitte ülikoolide pahatahtlikud valikud, kirjutab Tallinna Ülikooli professor Daniele Monticelli.

Kurb on tõdeda, et Eesti ajakirjandus ja arvamusliidrid kipuvad kõrgharidusele tähelepanu pöörama ainult skandaalimaiguliste uudiste puhul: poliitikute ja riigiametnike plagiaadijuhtumid, skeemitamine teadusrahaga, välistudengite «värbamine» jne. Möödunud nädalatel on väheke furoori tekitanud Tallinna Ülikooli (TLÜ) otsus mitte avada järgmisel õppeaastal vastuvõttu infoteaduse bakalaureuse õppekavale. Avalikkuse reaktsioon sellele otsusele, nii nagu kõikide eelmiste juhtumitegi puhul, on olnud kriitiline näpuviibutus ainuüksi ülikoolide poole. Maarja Vaino (PM 22.11) läks oma üldistustega niikaugele, et süüdistas ülikoole «kultuurilise katkestuse» tahtlikus tekitamises, kuna ülikoolid justkui keelduksid ideoloogilistel põhjustel taastootmast «eestikeelset ja -meelset eliiti».

2 MÕTET

  • Kõrgkoolide tegevustoetus on jäänud kõvasti maha nii Eesti majanduskasvust kui ka elukalliduse tõusust ja muude sektorite palgakasvust.
  • Miinimumtingimused kvaliteetse eestikeelse kõrghariduse säilimiseks oleksid riikliku rahastuse tõstmine 1,5 protsendini SKTst ja tudengite õppetoetuste süsteemi ajakohastamine.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles