Aivar Kokk: valitsus jookseb energiakriisi lahendamisel sündmustel sabas (3)

Aivar Kokk
, riigikogu rahanduskomisjoni esimees (Isamaa)
Copy
Eesti elektrijaam.
Eesti elektrijaam. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

​Eesti inimesi ähvardab oht jääda tohutu hinnašoki ohvriks. Praegust Reformierakonna juhitud valitsust iseloomustab kõige paremini sündmustel sabas jooksmine ning kõige paremini ilmestab seda reageerimine energiahindade hüppelisele tõusule.

Alustame algusest. Juba aprillis algatasin Riigikogus seadusemuudatuse, mille eesmärk oli ära hoida hüppeline elektri- ja gaasiaktsiisi tõus 2022. aasta kevadel. Reformierakond võitles sellele aktiivselt vastu, kuid septembris jõudis valitsus viimaks nii kaugele, et aktsiisitõus aasta võrra edasi lükata.

Aktsiisitõusu edasi lükkamisega samal ajal oli aga selgelt näha, et 2021. aasta lõpus ootavad meid ennenägematult kõrged energiahinnad. Gaasi-, elektri- ja soojusenergia ähvardav hinnatõus nõudis konkreetseid samme ning seetõttu algatasime Isamaa fraktsiooniga septembri teises pooles (20.09 «Ettepaneku tegemine Vabariigi Valitsusele elektrienergia hinnatõusu vähendamiseks») eelnõu, mis nägi ette tühistada elektrienergia taastuvenergia tasu tarbijatele ning katta taastuvenergia tasu tootjatele riigieelarve eraldisena CO2 emissiooni kvootide tulust. Koalitsioon seda eelnõu ei toetanud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles