Tunne Kelam: «Võtke varas kinni!» (1)

Tunne Kelam
, Euroopa Parlamendi endine liige (Isamaa)
Copy
Tunne Kelam.
Tunne Kelam. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja

Teherani pealesunnitud viiekuist pausi läbirääkimiste jätkamisel saab käsitada üksnes teadliku viivitusena, et tuumaprogrammi edasiarendamisele aega võita, kirjutab poliitika ja endine Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam (Isamaa). 

Viinis 30. novembril jätkunud kõnelusi Iraani 2015. aasta tuumakokkuleppe taaselustamiseks ei saa käsitada omaette eesmärgina. Aeg on tõele näkku vaadata. Teisisõnu – kõige vahepeal toimunu taustal oleks õiguskorda esindavatel partneritel ennasthävitav hakata uusi illusioone hellitama. Lähis-Idas kujunenud olukord on täna plahvatusohtlikum kui kunagi varem. Esmane vajadus on selgeks teha, kes on kes ja milles on probleemide sisu. Agressiivne ja äärmuslik Iraani režiim, kelle tuumarelvani jõudmise programmis ega selle jätkumises pole mingit kahtlust, suutis hiljuti edukalt teostada klassikalise vangerduse.

Tal õnnestus keskendada tähelepanu Teheranilt kui probleemide põhjuselt president Trumpi tagasitõmbumisele kõnealusest leppest. Tuntud viisil karjub päris röövel «Võtke varas kinni!», pöörates pilgud endalt mujale. Jäetakse mulje, et peaküsimuseks on USA eraldumine kokkuleppest, mitte probleemi tegelik olemus, milleks on Iraani klerikaal-militaristliku diktatuuri üha laienev destabiliseeriv tegevus, terroristlike käepikenduste süsteemne rakendamine terves Lähis-Ida regioonis, selge suund massihävitusrelva ning selle kohaletoimetamise vahendite arendamisele, samuti kuue aasta eest võetud kohustuste sihiteadlik rikkumine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles