Kalev Stoicescu: andke mulle Ukraina! (2)

Kalev Stoicescu
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur ja kolumnist
Copy
15.08.2021, Tallinn. Otse Postimehest stuudios Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu. Saatejuht Aimar Altosaar. Foto Madis Veltman, Postimees FOTO: Madis Veltman
15.08.2021, Tallinn. Otse Postimehest stuudios Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu. Saatejuht Aimar Altosaar. Foto Madis Veltman, Postimees FOTO: Madis Veltman Foto: Madis Veltman

Venemaa stagneerub ja tema agressiivse välispoliitika taga on sisemised probleemid, leiab Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu.

Venemaa president Vladimir Putin taotleb Põhja-Ameerika ja Euroopa liitlastelt juriidilisi garantiisid, et NATO ei laiene rohkem itta. Sisuliselt nõuab ta, et muudetaks Washingtonis 1949. aastal sõlmitud Põhja-Atlandi lepingu 10. artiklit, mis ütleb: «Lepinguosalised võivad üksmeelsel nõusolekul kutsuda lepinguga liituma kõiki teisi Euroopa riike, kes on käesoleva lepinguga liitumisel valmis lepingu põhimõtteid edasi arendama ning toetama Põhja-Atlandi piirkonna julgeolekut. /…/.»


Telli nädala põnevamate arvamuslugude ülevaade e-mailile

Liitu uudiskirjaga Arvamus


Martin Ehala

Kutse mõistagi põhineb kandidaatriigi vabatahtlikul soovil ja valmidusel liikmeks astuda ning liitlaste konsensuslikul nõusolekul. Leping ei ütle, et ühelegi riigile ei tohi survet avaldada NATOsse astumiseks või mitteastumiseks, sest vastavad õigus- ja käitumisnormid on kirjas ÜRO hartas ja teistes rahvusvahelise õiguse allikates.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles