NÄDALAKOMMENTAAR Erkki Koort: sõda tuumajaama hoovil tähendab ohtu kogu Euroopale (2)

Erkki Koort
, uuriva toimetuse juhataja
Copy
Erkki Koort.
Erkki Koort. Foto: Konstantin Sednev

Pole vähimatki kartust, et Ukrainas algaks lähiajal sõda, sest see kestab juba seitsmendat aastat. Jabur on ka väide, nagu alanuks eskalatsioon 26. oktoobri droonirünnaku tõttu, kirjutab uuriva toimetuse juhataja Erkki Koort. 

2014. aastal alanud sõjategevusel on võimalik ainult intensiivsemaks minna, sest Ukraina piiridele on koondatud viimastel andmetel 115 000 sõdurit ning tundub, et nende hulk lähinädalatel kasvab. Ometigi ei näi usutav, et sellest võiks ligilähedaseltki piisata Ukraina vallutamiseks. Vägede koondumine algas tegelikult juba kevadel ning intensiivistus oktoobri alguses, igasugune seos droonirünnakuga separatistide positsioonidele 26. oktoobril puudub.

Vägede suuruse kohta saab tuua kaks näidet. Praha kevade mahasurumisel 1968 osales erinevatel andmetel 350 000 kuni 500 000 sõdurit, kuigi vastupanu praktiliselt polnud. 2003. aastal osales Ameerika Ühendriikide juhtimisel Iraagi invasiooni aktiivses faasis 177 000 sõjaväelast. Tuleb arvestada, et toona saatsid rünnakut täpsuslöögid sõjalise taristu pihta. Venemaal ei ole sellist täpsust ega kohati ka tulejõudu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles