Heldur Meerits: maksupoliitika piiratud võimalused (5)

Heldur Meerits
, investor
Copy
Heldur Meerits
Heldur Meerits Foto: Peeter Langovits

Tarkade ja töökate inimeste riiki meelitamine on üks paremaid heaolu säilitamise ning kasvu meetodeid. Muuhulgas lahendab see ka maksutulude probleemi, kirjutab investor Heldur Meerits.

Ühiskondlikke debatte on väga erisuguseid. Mõned plahvatavad mõneks päevaks ja siis raugevad. Teised kestavad aastaid, ilma et mingisugusele tulemusele jõutaks. Mõnikord on jutuks väga väikese huvirühma toimetulek, mõnikord peaaegu kõiki inimesi puudutavad küsimused. Aga vahest polegi niivõrd tegemist raha või staatusega, vaid kõige üldisemalt sellega, mida pidada õigeks või valeks. Ratsionaalne inimene igatseb, et niisugused arutelud kulgeksid korrapäraselt nagu sõjaväeosa rännak või professori loengukonspekt. Ent sagedamini tundub olevat tegemist stiihilise ja metsiku protsessiga, mis viskleb kui metsloom ühest äärmusest teise ning lõpptulemus selgub alles lõpusirgel.

Diskussioon maksupoliitikast võiks puudutada väga paljusid inimesi. Lisaks sellele, mida keegi peaks riigikassasse ära andma, võiks see mõjutada ka riigieelarve kulusid ja selle kaudu samuti paljusid. Ent hoolimata sellisest väga suurest potentsiaalist, ei taha leek hoolimata tuleõhutamisest ikkagi jõudu koguda. Ka äsja avaldatud Arenguseire Keskuse raport ei tundu erilisi kirgi kütvat.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles