Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Peeter Espak: kapitalism = majandus (28)

Copy
Peeter Espak
Peeter Espak Foto: Margus Ansu / Postimees

Kapitalism on aegade algusest olnud inimtegevusele omane ja seda ei saa välja vahetada alternatiivid, nendib orientalist Peeter Espak.

Äsja ilmus Postimehes Rainer Katteli artikkel «Kapitalistlik majanduskorraldus variseb kokku iseenda raskuse all» (PM, 16.11.2021). See pealkiri ja ka artikli sisu oli justkui kinnituseks siinkirjutaja äsjasele esseele «Miks teadus ei näi enam usaldusväärne» (ERR, 30.09), kus tõdeti, et just kliimateemal on kaasaja teaduslikus diskursuses kaalutleva ja arutleva hoiaku võtmine muutunud pea võimatuks. Sest aktivistid ja teadusideoloogid on ühiskonnale ette pannud kaks ainuvõimalikku arutelu ja kahtlusi välistavat stsenaariumi – kapitalismi kadu ja kommunismi liikumine või planeedi hukk, millesse saab ainult kas uskuda või mitte uskuda.

Ainult revolutsiooniline ühiskonna ümberkorraldamine olla lahendus, sest muidu planeedi ökosüsteem hävib ja elu Maal muutub võimatuks. Vastava rõhuasetusega teaduslikuna esitatav arutelu on esiplaanil kõikjal maailmas, eriti just ÜRO arendatavas kliimanarratiivis, vasaksotsiaalteaduses, ökoideoloogias, kuid iseäranis aga progressiivsete ajalehtede pealkirjades. Ühe kõige vasakpoolsema ajalehe The Guardian juhuslikult esimesena ettetulevad teemakohased pealkirjad nagu näiteks «Kapitalism tapab planeeti», «Võime päästa kas kapitalismi või planeedi – mitte mõlemaid», «Kliimakriisi lõpetamine nõuab kapitalismi lõpetamist», «Kapitalism hävitab Maa» räägivad iseenda eest.

Tagasi üles