RAHVASTIK ⟩ Ele Russak: Schengeni alalt väljasaatmise protsess täieneb

Ele Russak
, siseministeeriumi kodakondsus- ja rändepoliitika osakonna nõunik
Copy
Tallinna lähedal Rae vallas 2018. aastal avatud PPA kinnipidamiskeskus pakub nii väljasaadetavatele kui ka varjupaigataotlejatele nüüdisaegseid tingimusi. Selles on eraldi eluruumid peredele, palveruum ja palju muud. Kohti on 123 inimesele.
Tallinna lähedal Rae vallas 2018. aastal avatud PPA kinnipidamiskeskus pakub nii väljasaadetavatele kui ka varjupaigataotlejatele nüüdisaegseid tingimusi. Selles on eraldi eluruumid peredele, palveruum ja palju muud. Kohti on 123 inimesele. Foto: Mihkel Maripuu

Eestist on kohustatud lahkuma välismaalane, kellel puudub Eestis viibimiseks seaduslik alus. Euroopa Liidu õigus kohustab liikmesriike eelistama välismaalase vabatahtlikku lahkumist. Selleks määratakse lahkumisettekirjutuses tähtaeg (7 kuni 30 päeva), mille jooksul peab välismaalane omal kulul ja valitud viisil talle pandud lahkumiskohustuse täitma (väljasõidukohustuse ja sissesõidukeelu seaduse § 7 lg 2).

Täitmist kontrollib politsei- ja piirivalveamet (PPA), kes võib kohaldada järelevalvemeetmeid nagu elamine kindlaksmääratud elukohas, ilmumine määratud ajavahemike järel PPAsse, reisidokumendi hoiule andmine, sunniraha rakendamine.

Rahvusvaheline Migratsiooniorganisatsioon (IOM) rakendab seejuures 2010. aastast ka vabatahtliku tagasipöördumise ja re-integratsiooni programmi, et abistada tagasipöördumisel neid kolmanda riigi kodanikke, kellel endal selleks rahalised vahendid puuduvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles