Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Liisi Himma: ettevõtluse globaalsed trendid koroonakriisi varjus

Liisi Himma
Liisi Himma Foto: Madis Veltman

Oleme üks kiiremini koroonakriisist taastunud majandusi Euroopas, kuid eufooriaks puudub põhjus. Tänaseni olid Eesti ettevõtted globaalses konkurentsis peamiselt toodete müügil, nüüd on lisandunud terav konkurents toorainetele ja tarneahelates püsimiseks. Lisaks tuleb hakkama saada sanktsioonide rägastikus, võidelda kasvava hulga küberünnakutega ning valmistuda kõikehõlmavaks rohepöördeks, kirjutab Swedbanki ettevõtete panganduse juht ja juhatuse liige Liisi Himma.

Kuigi edestame kriisieelset SKT tippu juba ligi seitsme protsendiga, tegutsevad ettevõtted väga keerulises keskkonnas, mida iseloomustab kõige paremini ettearvamatus. Rahamass on selles kriisis väga palju suurendatud, nõudlus kiirelt kasvanud ning likviidsust turgudel palju, mis tähendab, et saab küsida kõrgemat hinda.

Praegu ilmselt ei ole Eestis tootmisettevõtet, kes oleks pääsenud tarneprobleemidest või kiirest hinnatõusust. Lühiajaliselt on võidustrateegia varude suurendamine, mis nõuab ettevõtetelt täiendavat käibekapitali. Samas on keeruline optimumi leidmine: liiga vähe varusid tähendab tootmistõrkeid, liiga palju varusid võib osutuda kalliks valikuks, sest tänased hinnatasemed ei ole tõenäoliselt pikaajaliselt jätkusuutlikud.

Tagasi üles