Rait Maruste: riigi ja advokatuuri vahel reeglid selgelt paika (1)

Rait Maruste
, endine riigikohtu esimees ja Euroopa Inimõiguste Kohtu kohtunik (RE)
Copy
Rait Maruste
Rait Maruste Foto: Urmas Luik/Parnu Postimees

Riigi sekkumine advokaatide kutsetegevusse vajab korrastamist, kirjutab endine riigikohtu esimees ja Euroopa Inimõiguste Kohtu kohtunik Rait Maruste (RE).

Hiljuti tegi Euroopa Inimõiguste Kohtu (EIÕK) kolmas sektsioon otsuse. Otsus võeti vastu nelja poolthääle ja kolme vastuhäälega ehk väikseima võimaliku poolthäälte arvuga. Otsusele lisasid kolm kohtunikku oma eriarvamuse ning üks kohtunik ka konkureeriva arvamuse. Otsus ei ole lõplik ja võib saada edasi kaevatud. Sellele vaatamata on otsuse sõnum piisavalt selge ning vajab reageerimist. Probleem on olnud päevakorral pikemat aega ning advokatuur on seda korduvalt esile tõstnud.

Vandeadvokaat Viktor Särgava esitas kaebuse seoses Euroopa inimõiguste konventsiooni artikli 8 väidetava rikkumisega. Nimetatud artikkel kaitseb igaühe õigust era- ja perekonnaelule ning selle lõige 1 sätestab, et «igaühel on õigus sellele, et austataks tema era- ja perekonnaelu, kodu ning korrespondentsi saladust» ning lõige 2 määratleb selle, mis juhtudel võivad võimud selle õiguse kasutamisse sekkuda.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles