Avo-Rein Tereping: mis jama nende maskidega siis on? (21)

Avo-Rein Tereping
, psühhoakustik, Tallinna Ülikooli õppejõud
Copy
Avo-Rein Tereping
Avo-Rein Tereping Foto: Erakogu

Maskide kandmise efektiivsust viiruse vastu võitlemisel on tõestatud väga paljude teadusuurigute käigus ja inimesed saavad ka ise lihtsa katsega seda kontrollida, kirjutab psühholoogiaõppejõud Avo-Rein Tereping.

Muidugi on maski kandmine tülikas ja tekitab küsimusi. Lisaks toidavad kahtlusi selle mõttekuses segased signaalid välismaailmast. Eks sellepärast käib tänaseni sotsiaalmeedias ja mujalgi vaidlus selle üle, kas mask üldse midagi mõjutab viirusest jagusaamisel. Vaidlusalune ise on saanud erinevaid hellitusnimesid. Mõni (sealhulgas mõned prominentsed avaliku elu tegelasedki) nimetab seda kasutuks kaltsuks, teised jälle tatilapiks jne. Kahjuks on vaidlus maski kasutamise üle muutunud poliitiliseks, ehkki tegemist on enam-vähem tehnilise lahendusega viiruse leviku piiramiseks. Maskivastasust toetavad selle liikumise eesotsas seisjate kinnitused, et sellest ei olegi mingit kasu, et mask ei muutvat midagi, et sellega püütakse vaid meie vabadusi piirata ja diktatuuri (!!!) kehtestada, et teistes riikides on kõik vaba (ei ole ju!), ja muud pooltõed.

Kuid üht-teist saab ju koduski järele proovida. Tehke lihtne katse: pange tikk põlema, siis tõstke see suust umbes 10–15 sentimeetri kaugusele ja puhuge. Tikk kustub. Nüüd pange ette mask (tegelikult piisab isegi käterätist või sallist). Tehke sedasama – puhuge läbi maski põlevale tikule. No ei taha, sunnik, kustuda! Miks? Sest poorse materjali läbimisel väheneb märgatavalt õhuosakeste kiirus ja energia. Sellest ei piisa enam tiku kustutamiseks, sest need õhuosakesed ei liigu enam nii kaugele. Õhus olevate gaaside molekulide mõõtmed on päris palju väiksemad viirustest ja ometi pidurdub nende kiirus maskis märgatavalt.

Kommentaarid (21)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles