Tiiu Kuurme: miks me seda teistele teeme? (12)

Tiiu Kuurme
, kasvatusteadlane
Copy
EKRE meeleavaldusel Riigikogu ees 26. novembril 2018 arenes sõnasõda sõnaõiguse üle füüsiliseks kallaletungiks eroparlamendisaadik Indrek Tarandile.
EKRE meeleavaldusel Riigikogu ees 26. novembril 2018 arenes sõnasõda sõnaõiguse üle füüsiliseks kallaletungiks eroparlamendisaadik Indrek Tarandile. Foto: Tairo Lutter

Vaimne tervis kui üldriiklik probleem võiks panna küsima eesti suhtluskultuuri järele. Meil on palju vaimu närvutavaid suhtlusmustreid, mis otse ei tapa, aga söövitavad hinge ja vähendavad elujõudu. Tuleks mõelda, mida teisiti teha, kirjutab kasvatusteadlane Tiiu Kuurme.

Enamasti räägib inimene, mida temale on tehtud. Varjud, valusööstud, hüljatus ja alandused on mingil moel olnud teekaaslaseks paljudele. Nende lugude ärakuulamisest on saanud tasuline psühholoogi teenus.

Inimest, kes juurdleks, mis see on, mida tema teistele teeb, pole mina kohanud. Kollektiivsemast olemisviisist oleme kaasa toonud harjumuse varjuda meie-mõiste taha ehk leida kaasvastutajad. Üksildaste indiviidide ajastul pakub võimalus mõelda end «meieks» ka leevendust ja lohutust. Suhtemustrid on ühiskondlik-kultuurilist ehk meie-päritolu, tulnud aegade jooksul kootud sotsiaalse elu kangast. Valiku teeb inimene.

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles