RAHVASTIK ⟩ Kristel Ainsalu: tööturu osalised otsivad ideaalset abielu

Kristel Ainsalu
, Karjäärinõustaja ja peresõbraliku tööandja märgise konsultant
Copy
Liivimaa töömess, kus kohtuvad omavahel ligi 30 ettevõtet ja organisatsiooni ning tööotsijad.
Liivimaa töömess, kus kohtuvad omavahel ligi 30 ettevõtet ja organisatsiooni ning tööotsijad. Foto: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees

Aegamööda on olukord Eesti tööturul tagasi koroonaeelsesse tööjõupuuduse aega liikumas ja üha rohkem kuuleme taas tööandjatelt esimese laine eelseid jutte, et sobivat tööjõudu ei leita. Töötuid aga töötukassas arvel on. Miks siis töö ei leia tegijat ja tegija tööd, selgitab karjäärinõustaja ja peresõbraliku tööandja märgise konsultant Kristel Ainsalu.

Ettevõtted peaksid oma värbamissõnumeid kavalamalt konstrueerima, kasutama «tehase» asemel näiteks väljendit «tehnoloogial põhinev tööstusettevõte» või «tootmiskeskus, kus valmivad suhtluseks vajalikud tehnikavidinad». Värbamisspetsialistidest ongi saanud täiesti omaette eksperdid, kes on pigem müügi- ja turundusinimeste ning tööturuspetsialistide hübriidid kui värbamisportaalidesse kuulutusi üles riputavad personali­spetsialistid.

«Konkurentsivõimelise töötasuga» töökuulutused on oma aja ammu ära elanud. Samuti ei ole vaja tööpakkumistesse laduda nõudmisi «igaks juhuks». Eriti naiste puhul on täheldatud, et kui nad kasvõi ühe oskuse või omaduse poolest ei vasta nõudmistele, siis nad pigem ei kandideeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles