Leon Glikman: kriminaalmenetlus vajab reformi

Leon Glikman
, vandeadvokaat
Copy
Vandeadvokaat Leon Glikman
Vandeadvokaat Leon Glikman Foto: Konstantin Sednev

Isiku õiguste rikkumise kõige kõrgem potentsiaal esineb reformimata kriminaalmenetluses. Nõustun riigi peaprokuröri Andres Parmase väitega, et prokuratuuri puudumine oleks ohuks demokraatiale. Prokuratuur juhib kohtueelset menetlust ja esindab kohtus süüdistust. Kui puuduks selle tänuväärse funktsiooni täitja, siis poleks meil turvaline elada. 

Eesti kohtud arutavad tsiviil-, haldus- ja kriminaalasju. Tsiviilmenetluses lahendatakse eraõiguslikke vaidlusi. Haldusmenetluses lahatakse eraõigusliku isiku kaebusi avaliku võimu vastu. Erinevalt seni nõukoguliku menetluskorra veidrusi evivast kriminaalmenetlusest on tsiviil- ja haldusmenetlus läbi teinud õigusreformi. Loomulikult võiksid reformitud menetlused kiiremad olla, eraisiku õiguste kaitse avaliku võimu vastu võiks olla lihtsam ja tõhusam, kuid pisipuudustest hoolimata on põhjust nende üle uhkust tunda.

Isiku õiguste rikkumise kõige kõrgem potentsiaal esineb reformimata kriminaalmenetluses. Nõustun riigi peaprokuröri Andres Parmase väitega, et prokuratuuri puudumine oleks ohuks demokraatiale. Prokuratuur juhib kohtueelset menetlust ja esindab kohtus süüdistust. Kui puuduks selle tänuväärse funktsiooni täitja, siis poleks meil turvaline elada. Kindlasti on enamik süüdimõistetuist ka tegelikult süüdi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles