Lea Danilson-Järg: ükskord me põeme niikuinii (9)

Lea Danilson-Järg
, Fookuse rahvastikupoliitika toimetaja
Copy
Postimehe ajakirjanik Lea Danilson-Järg.
Postimehe ajakirjanik Lea Danilson-Järg. Foto: Eero Vabamägi

Koroonapandeemia ajal on tehtud üleskutseid usaldada teadlasi. Aga milliseid teadlasi, kui seisukohad on pidevas muutumises ja kohati vastakad? See pole etteheide, uudne viirus ju alles näitab end ja meie õpime teda tundma, kirjutab toimetaja Lea Danilson-Järg.

Koroonapandeemia ajal on tehtud üleskutseid usaldada teadlasi. Aga milliseid teadlasi, kui seisukohad on pidevas muutumises ja kohati vastakad? See pole etteheide, uudne viirus ju alles näitab end ja meie õpime teda tundma. Loosungid seetõttu ei aita, küll aga avatud meel ning uue infoga kaasas käimine.

Teadlasedki on ju täna ebaselges olukorras, sest viirus käitub ja areneb teadmata suunas. Neil on küll andmed, meetodid ja oskused, mille abil olukorra kohta järeldusi teha, aga niipea kui olukord ise muutub, muutuvad paratamatult ka järeldused ja prognoosid. Tartu Ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer on seetõttu öelnud (ERR, 17.09.2021), et väldib kindlat kõneviisi ning on teadlasena kõhkleja ja kahtleja. Eluterve skepsis, nagu on teadlastel, kulub ära meile kõigile ega tohiks kaasa tuua lamemaalaseks sõimamist. Milleks praeguse kesise info pinnalt omavahel tülli pöörata, kui mõne aja pärast oleme niikuinii palju targemad?

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles