JÄRELVAADATAV ⟩ Eesti Kultuuri Koja aastakonverents «Inimene piiril eri teadusvaldkondade vaates» (2)

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy
Tarmo Soomere.
Tarmo Soomere. Foto: Jüri Looring

2021. aasta Eesti Kultuuri Koja konverents «Inimene piiril eri teadusvaldkondade vaates» uurib ja kirjeldab piire inimeses ning ühiskonnas.

Elame turbulentsel ning rohkete muutuste ajastul, millega tuleb toime tulla. Tehnoloogiline areng, globaalne majandus, planeedi ressursside vähenemine ja nende järjest ebavõrdsem jagunemine on viinud inimese iseenda ja keskkonna piiride aina teravama tunnetamiseni. Konverentsil oleme seadnud eesmärgiks mõningaid neist piiridest lähemalt uurida ning kirjeldada neid kunstide ja eri teadusvaldkondade vaates.

Konverentsil esines Annetekoda 2021 võitja Lilian Sauvola palaga "Con te partirò".

Konverentsi ajakava

11.00-11.15 Tervitussõnad

I teemaplokk – Looduse seatud piirid, mida inimene ei peaks ületama

11.15-11.45 Tarmo Soomere (ETA president, matemaatik ja mereteadlane) «Tunnetades universumi seatud piire»

11.45-13.00 Arutleme, millised piirid seavad meile loodusseadused ja ökoloogilised süsteemid

Arutlevad: Aveliina Helm (TÜ botaanika kaasprofessor ning Maastike elurikkuse töörühma juht, Eestimaa Looduse Fondi nõukogu esimees), Mihhail Lotman (kirjandusteadlane, semiootik ja poliitik), Laur Järv (TÜ teoreetilise füüsika kaasprofessor), Tarmo Soomere (ETA president, matemaatik ja mereteadlane)

Arutelu juhib Kalevi Kull (bioloog ja semiootik)

II teemaplokk – Tehislik, tehnoloogiline ja loomulik-looduslik

13.00-14.00 Rahvusvaheline peaesineja Dirk Helbing (PhD, arvutusliku sotsiaalteaduse professor) «Digimaailma kõikvõimas kristallkuul: lootused ja piirid»

14.00-14.45 Lõuna

14.45-16.00 Teame, et tehnoloogiate arenedes avardunud piirid seavad inimesele nii ohte kui võimalusi. Kuidas teha nii, et tehnoloogiate areng inimest ei kahjustaks?

Arutlevad: Jaan Aru (TÜ arvutiteaduse instituudi kaasprofessor), Tarmo Uustalu (arvutiteadlane ja programmeerimiskeelte semantika professor), Jaan Undusk (kirjanik ja kirjandusteadlane), Helen Sooväli-Sepping (TTÜ rohepöörde prorektor, TLÜ vanemteadur), Dirk Helbing (PhD, arvutusliku sotsiaalteaduse professor)

Arutelu juhib Jüri Engelbrecht (mehaanikateadlane, Eesti Teaduste Akadeemia liige)

III teemaplokk – Kultuuris, ühiskonnas ning inimeses eneses tajutavad piirid

16.00-16.30 Jaan Ross (Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia emeriitprofessor akadeemik) «Poliitilise ja kultuuriloolise diskursuse vahelisest mittevastavusest. Peterburi näide»

16.30-18.00 Käsitleme kultuuris, ühiskonnas ja inimeses endas tajutavaid kriise, kus inimene on proovile pandud äärmuslikul moel ning tavapärastest toimetulekumehhanismidest edasi elamiseks ei piisa

Arutlevad: Madis Arukask (rahvaluuleteadlane, TÜ humanitaarvaldkonna kaasprofessor, Eesti Akadeemilise Usundiloo seltsi president), Märt Läänemets (orientalist ja tõlkija), Egge Kulbok-Lattik (PhD, kultuurisotsioloog, EKK juhatuse liige), Hardo Pajula (Edmund Burke’i Seltsi liige), Tiiu Kuurme (TLÜ kasvatusteaduste dotsent, EKK eestseisuse liige), Jaan Ross (Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia emeriitprofessor akadeemik)

Arutelu juhib Merike Sisask (TLU ühiskonnateaduste instituudi sotsiaaltervishoiu professor, suitsidoloog)

18.00-18.15 Kokkuvõte Tarmo Soomere (ETA president, matemaatik ja mereteadlane)

Konverentsi päeva juhib Eesti Kultuuri Koja juhatuse liige Pille Lill.

Seekordne Eesti Kultuuri Koja aastakonverents toimub koostöös Eesti Teaduste Akadeemiaga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles