Marko Pomerants: turbatootjad ja teadlased ühel leheküljel

Marko Pomerants
, Rahvusvahelise Turbamaade Ühingu president
Copy
Vasakult: Ain Kull, Tartu Ülikooli loodusgeograafia kaasprofessor; Erik Puura, Tartu Ülikooli arendusprorektor; Jüri Tiidermann, Eesti Turbaliidu juhatuse esimees ja Erki Niitlaan, EestI Turbaliidu tegevdirektor
Vasakult: Ain Kull, Tartu Ülikooli loodusgeograafia kaasprofessor; Erik Puura, Tartu Ülikooli arendusprorektor; Jüri Tiidermann, Eesti Turbaliidu juhatuse esimees ja Erki Niitlaan, EestI Turbaliidu tegevdirektor Foto: Erakogu

Taimekasvatus on peen kunstiliik. Ei ole nii, et pistad seemne suvalisse «mulda» ja tulemus on nauditav. Turvas on jätkuvalt kvaliteetse kasvumulla peamine koostisosa. Aiandusturbal puudub samaväärne substraadist konkurent, sest selle omadused on taimekasvuks optimaalsed, muidu poleks tegu turuliidriga.

Turbasektor elab kasvava nõudluse ajajärgul, kuid ainult sellest lähtuda ei saa. Nõudluse kasvu veavad rahvastiku kasv, linnastumine, tootmise automatiseerimine, toiduohutusnõuete karmistumine. Globaalsel turul on kõik kõigega seotud. Näiteks kasvab nõudlus Euroopas, kui Kanadas on vihmane suvi, ja vastupidi.

Kuigi kasvumuldade tootmises kasutatakse ka kookos- ja puidukiudu, puukoort, komposti, perliiti, ei ole neidki piiramatult saada. Nõudlus komposti järele jääb näiteks suurusjärgu võrra alla aiandusturbale. See, et turbavabu substraate on turul piiratud koguses, näitab valdkonna keerukust vaatamata kliimapoliitika meetmete vaateväljas olemisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles