Maarja Hallik: haiglaid aitab vaktsineerimine

Maarja Hallik
, intensiivraviarst
Copy
Kiirabiautod Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna ees.

Ambulances in front of the Emergency Medicine Department of East-Tallinn Central Hospital.
Foto Madis Veltman, Postimees
Kiirabiautod Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna ees. Ambulances in front of the Emergency Medicine Department of East-Tallinn Central Hospital. Foto Madis Veltman, Postimees Foto: Madis Veltman

Olen üks nendest arstidest, kes ravib kõige raskemaid koroonapatsiente III astme intensiivraviosakonnas. Kardan kõige rohkem olukorda, kui meil ei ole võimalik võtta III astme intensiivravile enam tööealisi täies elujõus patsiente, kelle paranemisvõimalus intensiivravivõtete rakendamisel oleks vähemalt 50 protsenti, kirjutab intensiivraviarst Maarja Hallik.

Meenutagem, et 1. oktoobril 2021 vajas Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 180, aga 31. oktoobril juba 563 inimest. Lihtne arvutus näitab, et viimasel kuul kasvas koroonapatsientide arv haiglas keskmiselt 12,7 inimese võrra päevas. See tähendab, et iga kahe päeva tagant oli vaja mõnes Eesti haiglas avada uus 25 voodikohaga koroonaosakond, mis täitus patsientidega sisuliselt silmapilk. Samas tempos oli vaja sulgeda tavaosakondi patsientidele, kes vajavad samuti haiglaravi.

Ma ei tea täpselt, kui palju haiglaosakondi ja millistes haiglates on viimase kuu jooksul muudetud koroonaosakondadeks, aga jälle ütleb lihtne arvutus, et neid on umbes 15, kui arvestada, et keskmise osakonna suurus on 25 voodikohta. Seega on nendest haiglaosakondadest patsiendid sisuliselt välja tõstetud, et saaksime seal ravida koroonapatsiente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles