Rainer Kattel: me oleme Ida-Euroopas (8)

Rainer Kattel
, Londoni Ülikooli Kolledži ja TTÜ professor
Copy
Rainer Kattel.
Rainer Kattel. Foto: Elaine Perks

Aeg on loobuda usust üksikisiku müütilistesse võimetesse ning ehitada uusi koostöövorme. See on nii Eesti kui teiste Ida-Euroopa demokraatiate suurim väljakutse, kirjutab kolumnist Rainer Kattel.

Eesti on taas maailma tipus koroonahaigete arvu poolest. Kui kevadel võis Kaja Kallase valitsus veel viidata eelkäijate vigadele, siis nüüd lasub vastutus üheselt Kallase valitsuse tegemistel ja tegemata jätmistel. Veel enne valimisi viitas peaminister asjaolule, et opositsioonipoliitikute poolt vaktsineerimisvastase meelsuse õhutamine on omane pigem Ida-Euroopale kui Põhjamaadele. Loomulikult kasutavad poliitikud ka mujal kui Eestis ja Ida-Euroopas vaktsineerimisvastasust kui poliittehnoloogilist vahendit, et oma toetajaid mobiliseerida. Piisab, kui vaadata USA või Brasiilia näiteid.

Teisalt on peaministril õigus. Nii nagu teisteski Ida-Euroopa riikides on Eesti demokraatia õhuke. Poliitilised parteid ei toetu laiapõhjalisele liikmeskonnale, kodanike poliitiline kaasatus ja aktiivsus on väike. Ent olulist rolli sellises demokraatia arengus on mänginud reformierakondlikud neoliberaalsed poliitikad. Kallase valitsus lõikab täna aastakümneid külvatud õhukese riigi vilju. Miks kuulata riiki, kes paljusid kodanikke pole kunagi suvatsenud kuulata?

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles