HARIDUS JA TEADUS ⟩ Waldorfi pedagoogika hindajad: oluline on kasvada tugevaks ka emotsionaalselt ja sotsiaalselt (3)

Johannes Peetsalu
, Tartu Waldorfgümnaasiumi abiturient
Copy
Tartu Waldorfgümnaasium on tasuline erakool, mille pidajaks on lapsevanemate poolt loodud MTÜ Tartu Vaba Waldorfkooli Selts.
Tartu Waldorfgümnaasium on tasuline erakool, mille pidajaks on lapsevanemate poolt loodud MTÜ Tartu Vaba Waldorfkooli Selts. Foto: Margus Ansu

Tartu Waldorfgümnaasiumi (TWG) koolilehe Oma Allikas toimetaja abiturient Johannes Peetsalu küsib ning talle vastavad kooli kunstiõpetaja ja klassijuhataja Jane Tiidelepp, lapsevanem Ann Veismann ja abiturient Peko Patrick Piirisild.

Kuidas kuulsite Waldorfi pedagoogikast?

Tiidelepp: Ajalehes oli väike kuulutus, kus kutsuti Waldorfi pedagoogika seminari õppima. Ei teadnud sellest midagi, aga seletamatul põhjusel see kõnetas. Lõpetasin samal aastal hungaroloogia (fennougristika haru, mis uurib ungari keelt ja kultuuri – toim) bakalaureuseõppe ja aastase Waldorfi pedagoogika kursuse. Samal ajal ilmus eesti keeles raamat «Laps», mis on koostatud antroposoofiliste arstide poolt Saksamaal (Karin Michael, Michaela Glöckler, Wolfgang Goebel «Laps. Meditsiinilis-pedagoogiline nõuandja», PreMark, 4. trükk 2020 – toim). Eks sealt loetu ka mõjutas.

Veismann: Ei oska sellele küsimusele väga täpselt vastata. Esimene teadlikum tutvumine oli ilmselt vastavaid raamatuid lugedes, aga mäletan, et osalesin ka ühel tulevastele lastevanematele pakutud loengul TWGs.

Piirisild: Minu esimene kokkupuude oli siis, kui käisin enne esimest klassi Rosmal tutvumas Johannese kooliga. Siis ei osanud ma Waldorfi pedagoogikast midagi arvata, sest enne kooli olin käinud üldhariduslasteaias. Olin meeldivalt üllatunud, kui päeval, mil kooliga tutvusin, sain joonistada päri- ja vastupäeva spiraaliga tigusid ning rääkida sellest, mis mind huvitab. Juba siis tundsin, et minusse suhtuti kui inimesse, kuigi kasutati lihtsamat sõnavara, et minagi juttu hoomaksin. Tundsin end tol päeval veel mitte mõistetuna, aga kuulatuna.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles