Eva Piirimäe: väärtused ja faktid vaktsineerimisdebatis (6)

Eva Piirimäe
, TÜ poliitikateooria kaasprofessor
Copy
Eva Piirimäe
Eva Piirimäe Foto: Erakogu

Vaktsineerimisdebatis on muret tekitaval viisil segunenud vaidlused väärtuste ning faktide, sh teadlaste eksperdiarvamuste üle, kirjutab Tartu Ülikooli poliitikateooria kaasprofessor Eva Piirimäe.

Viimasel aastakümnel on erinevad lääne ühiskonnad – sealhulgas ka Eesti ühiskond – kogenud tugevat polariseerumist. Oleme sunnitud võtma pooli vaidlustes, mida me varem ettegi poleks kujutanud. Võimalikud pagulaskvoodid, rändepakt ning samasooliste abielu on mõned näited teemadest, mille ümber sellised vastandused on tekkinud. Covid-19 vastu vaktsineerimise küsimuses on aga vastandumine ja ärevus jõudnud uuele tasemele. Vaktsineerimise kohta peab otsuse tegema igaüks, samas kui ühiskond on lõhestunud vaktsineerimise pooldajate ning sellest keeldujate vahel. Siit tõstatuvad küsimused, milline valitsusepoolne sekkumine on õigustatud. Inimeste arvamused lahknevad tõsiselt, hoolimata süvenevast meditsiinilisest kriisist.

KAKS MÕTET

  • «Alternatiivseid fakte» ei peaks sallima või kohtlema «ühe arvamusena paljudest». Immanuel Kanti «sapere aude» ei nõua mitte ainult «isemõtlemise» julgust, vaid ka allikakriitikat.
  • Ühiskondlik tööjaotus ning põhimõtteline usaldus professionaalide vastu on ühiselu aluseeldus, nii nagu sisukat väärtusdebatti saame pidada vaid «faktitõe» pinnalt.
Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles