Valle-Rasmus Roots: vabadus vastutuseta lõhub ühiskonda (22)

Copy
23.10.2021 Tallinn SAPTK meeleavaldus Vabaduse väljakul. Meeleavaldus korraldati selleks, et nõuda Covid-19 vastases võitluses austuse taastamist vaba ühiskonna aluseks olevate põhimõtete vastu.
23.10.2021 Tallinn SAPTK meeleavaldus Vabaduse väljakul. Meeleavaldus korraldati selleks, et nõuda Covid-19 vastases võitluses austuse taastamist vaba ühiskonna aluseks olevate põhimõtete vastu. Foto: Sander Ilvest

Mulle meenus seoses vaktsineerimisvabaduse eest võitlejatega suure klassikalise liberaali Milton Friedmani diagnoos – «Kaasaegne liberaal on liberaalne ainult teiste inimeste rahaga».

Friedman rääkis muidugi riigibürokraatia abil rikkuste ümberjagamise silmakirjalikkusest ja ebaefektiivsusest, aga koroonaliberaalide kohta võiksime hetkel samuti öelda, et «nad on liberaalsed ainult teiste inimeste tervisega». Ent probleemiks pole niivõrd nende pahatahtlikkus kui meie meditsiinisüsteemi ja eetiliste tõekspidamiste kohanematus indiviidi õigusega soovituslikust (ennetavast) ravist keelduda – isegi kui see on äärmiselt ebamõistlik.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles