Edward Lucas: Hiina on Kesk-Euroopast taandumas (1)

Edward Lucas
, Briti ajakirjanik
Copy
Edward Lucas
Edward Lucas Foto: Albert Truuväärt /Scanpix//

Pekingi võimud sirutavad taas käe oma solvangute sõnaraamatu järele. Taiwani delegatsioon on sel nädalal Euroopas ringreisil ja külastab Tšehhi Vabariiki, Slovakkiat ja Leedut. Taiwani välisministril Joseph Wu’l on ametlikud kohtumised Tšehhi senati spiikri Miloš Vystrčili ja Praha linnapea Zdeněk Hřibiga. Mandri-Hiina ametnikud jälgivad tähelepanelikult Wu «ringisebimist», ütles pressiesindaja ja ähvardas võtta «vajalikke meetmeid» nende suhtes, kes temaga kohtuvad.

Senine peamine õppetund on see, et Hiina öeldud jämedused ei ole vastavuses tema tegudega. Tšehhi delegatsioon külastas augustis Taiwani ja rikkus Mandri-Hiina režiimi keeldu, mis keelab poliitilised kontaktid sellega, mida peab oma mässuliseks provintsiks. Midagi erilist ei juhtunud. Paljureklaamitud diplomaatilised ja kaubandussanktsioonid ei ole heidutanud Leedut, kes algatas sellel aastal mässu Hiina Euroopa vaesemate riikide jaoks mõeldud kauplemis- ja investeerimisraamistiku 17 + 1 vastu ning kavatseb avada Vilniuses Taiwani esinduse. Leedu seimi Taiwani sõprusrühma esimees Matas Maldeikis on teatanud, et kavatseb viia detsembris delegatsiooni Taiwanile.

Leedu kogub toetust sellele, mis esialgu tundus üksildase ja riskantse seisukohavõtuna. Euroopa Parlament on nõudnud, et EL tugevdaks sidemeid Taiwaniga. Tavaliselt somnambuulne Euroopa Liidu välispoliitika juht Josep Borrell kirjeldas sellel nädalal ebatavaliselt karmisõnalises ja selges sõnavõtus Taiwanit kui «sarnaselt mõtlevat partnerit», samal ajal kui Mandri-Hiinat nimetas «süsteemseks rivaaliks». Borrell avaldas Leedule solidaarsust. Nii tegi ka temast mõnevõrra muljet avaldavam Euroopa Komisjoni asepresident Margrethe Vestager. USA soovib, et Taiwan osaleks «mõttekalt» ÜRO ettevõtmistes, nagu Maailma Terviseorganisatsioon ja kliimamuutuste läbirääkimised.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles