Erkki Koort: e-hääled ja logid on alles, aga pettusi avastada ei aita (11)

Erkki Koort
, Uuriva toimetuse juht
Copy
E-hääletus
E-hääletus Foto: Mihkel Maripuu

Postimehe uuriv toimetus avaldas laupäevases lehes loo, milles toodi esile, et valimispettusi avastada aidata võiv info hävitatakse enne valimistulemuste kinnitamist. Riigi valimisteenistus saatis selle peale vastulause väitega, et artikli pealkiri on «veidi eksitav», kuigi pole lükanud ümber ühtegi artiklis toodud fakti.

Meie avaldatud lugu keskendus põhiliselt näitlikustamisele, et sisuliselt võimatu on kontrollida signaale, mille kohaselt on hääletatud hooldekodudes hoolealuste ID-kaartidega justkui massiliselt enda või endaga seotud kandidaadi poolt. Valimisteenistuselegi on laekunud signaale, mille kohaselt on mõnes hooldekodus kuritarvitatud hoolealuste ID-kaarte. Vastus on, et konkreetsele kandidaadile antud e-häälte päritolu kontrollida ei ole võimalik, sest enne e-häälte lugemist tehakse need anonüümseks. Artiklis oli toodud esile, et jutt pole mitte kogu e-hääletuse kohta käivast infost, vaid just osast, mis seostab konkreetse kandidaadi poolt antud hääled arvutiga, kust on e-hääletatud. Ehk siis enne e-häälte lugemist hävib info, et näiteks ühest hooldekodu arvutist on hääletatud hoolealuste ID-kaartidega peaaegu ainult hooldekodu juhataja või tema lähisugulase poolt.

Enne valimistulemuste kinnitamist säilib info, et kodanik käis valimas ja mitu häält iga kandidaat sai, aga ei säili infot, milline kodanik millise kandidaadi poolt hääle andis. Riigi valimisteenistus on selgitanud vastulauses, miks andmeid selliselt kahes osas hävitatakse.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles