Endrik Mänd: Tallinna kikilips nurka! (1)

Endrik Mänd
, arhitekt
Copy
Endrik Mänd
Endrik Mänd Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Tallinna liikuvuse planeerimisel on kikilipsust saanud sümbol, mis julguse, tarkuse ja loovuse asemel pidurdab linna arengut, kirjutab endine Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd.

Alustuseks – mul ei ole midagi kikilipsu vastu. Nagu laulab Ivo Linna: «Kikilips teeb lahti uksed, murrab lahti südamed.» Nii saime me omal ajal endale presidendi. Muidugi mitte pelgalt kikilipsu pärast, aga vaieldamatult on see Toomas Hendrik Ilvese üks kaubamärkidest, mis minu jaoks sümboliseerib julgust (erineda), tarkust (teha valikuid) ning loovust (on ju tema garderoobis hulgaliselt erinevaid kikilipse, mida ta oskab alati elegantselt poolviltu välja kanda).

Tallinna liikuvuse planeerimisel on aga kikilipsust saanud sümbol, millel on paraku hoopis teistsugune tähendus. Arhitektide, liikuvusspetsialistide või kodukandis toimetavate asumiseltside ükskõik millise elukeskkonna parandamiseks tehtud vähegi julgema, nutikama või loovama ettepaneku peale on pikka aega tavaks olnud resigneerunult pead raputada ja ohata: «Nii ju ei saa, vaadake, Tallinnal on teadupärast kikilipsu kuju…»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles