Riho Terras: Timmermansi trikid ähvardavad põllumajandust (9)

Riho Terras
, Euroopa Parlamendi liige (Euroopa Rahvapartei/Isamaa)
Copy
Riho Terras.
Riho Terras. Foto: Gert Tali

«Talust taldrikule» ja ELi elurikkuse strateegia rakendudes võib üle maailma nälga jääda ligi 185 miljonit inimest, kirjutab Euroopa parlamendi liige Riho Terras (Isamaa). 

Sel nädalal arutles Euroopa Parlamendi täiskogu tuliselt Euroopa Komisjoni välja töötatud strateegiat «Talust taldrikule», mis on üks olulisimaid rohepöörde alamstrateegiaid. Parlament oli koostanud raporti, mis keskendus nimetatud strateegia mõjudele nii põllumajandusele, toiduohutusele, keskkonnale kui ka mitmele muule valdkonnale, mida see puudutab.

Seda strateegiat, mis kannab inglise keeles nime Farm to Fork, mida eesti keelde on võimalik panna mitut moodi, ümbritseb üpris negatiivne aura ja seda juba hetkest, mil sellega välja tuldi. Euroopa Komisjon tutvustas seda eelmise aasta kevadel ning märkimisväärseks tuleb pidada tõika, et selle tähtsa algatuse avamise juures ei olnud komisjoni põllumajanduse eest vastutavat volinikku. Kohal oli tervise ja toiduohutuse volinik. Ühesõnaga, protsess on algusest peale enam kaldu taldriku kui talu poole.

Põllumeeste mured seoses nii väljapakutud strateegiaga kui ka uue ühise põllumajanduspoliitikaga, mida menetleti ligi kolm aastat ning mille Euroopa Parlament kinnitas eelmisel sügisel, on eelkõige seotud keskkonnapiirangutega, mis märkimisväärselt ahendavad tootmisvõimalusi ja lõppkokkuvõttes lisavad tarbija jaoks toidule hinda juurde.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles