Kristina Viin: huntidest lambanahas ehk homoseksuaalsus piiblis

Kristina Viin
, TÜ usuteaduskonna magistrant
Copy
Londonis preestriks saanud Meelis Süldi ordineerimine
Londonis preestriks saanud Meelis Süldi ordineerimine Foto: Daniel Szadvari

16. septembril teatas ERR, et Meelis Süld pühitseti Londonis kirikuõpetajaks. Eestis temast vaimulikku ei saanud, sest Eesti Evangeelne Luterlik Kirik (EELK) ei ordineeri homoseksuaale. 13. oktoobril ilmus Postimehes uudis: «Osa Eesti vaimulikkonnast pöördus geikristlasest preestri Meelis Sülla vastu». Avaldusele allakirjutanud EELK vaimulike ja ilmikute seas oli nimesid, kes muidu on selle temaatika juures pigem neutraalsele positsioonile jäänud. Kummaline on tõik, et ajakirjandus pole kajastanud uudist positsioonilt, et enamik EELK vaimulikkonnast avaldusele siiski alla ei kirjutanud.

Grotesksena mõjus konservatiivkristlaste ajalehes Meie Kirik avaldatud pöördumise juhtsõna, tsitaat Matteuse evangeeliumist: «Hoiduge valeprohvetite eest, kes tulevad teie juurde lambanahas, seestpidi aga on kiskjad hundid!»

«Mis mõttes on geikristlane «kiskja hunt»? Tühi tsitaatide loopimine. Vaimulikkonnad maailmas kubisevad geidest. Valeprohvetid on ehk ikka homofoobidest või argpüksidest allakirjutanute seas. ««Eestlane on eestlasele hunt,» ütleksin ma pigem selle pöördumise peale,» kirjutasin Facebooki. Järgnes elav arutelu ja ilmnes, et inimesed ei saa homoprobleemist seoses kristlusega hästi aru. Vagalaste seisukohti võetakse puhta kullana ja nende järgi kujundatakse ühiskonnas arusaam kristlusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles