Raul Aron: rekordiline tööjõupuudus loob võimalused vähenenud töövõimega inimestele

Raul Aron
, Eesti Tööandjate Keskliidu analüütik-nõunik
Copy
Raul Aron
Raul Aron Foto: Siiri Aron

Meil tuleb töösuhtesse luua rohkem paindlikkust, et vähenenud töövõimega, pensioniealised ja õppe- või hoolduskohustusega inimesed tööturule tuua, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu nõunik-analüütik Raul Aron.

Olukord majanduses on viimasel kahel aastal olnud kummastav. On ettevõtjaid, kes loevad päevi säästude ammendumiseni ega oska kriisieelsetest tuludest unistadagi. Samal ajal käib korralik börsiralli, suurem osa ettevõtjaist ei jõua nii palju toota, kui võimalik oleks. Tööstuses on tõsine probleem materjalitarnete ja tööjõuga. Mõnel tööandjal on üle Eesti täitmata kümneid töökohti. Ilmselt on tänaseks kõik tarbijad kogenud hinnatõusu või seda, et kaupa või teenust lihtsalt ei saa. Praegust aega tuleks kasutada kõigi sisemiste ja väliste tööjõuressursside kasutuselevõtuks.

Meil tuleb töösuhtesse luua rohkem paindlikkust, et vähenenud töövõimega, pensioniealised ja õppe- või hoolduskohustusega inimesed tööturule tuua. On vaja mõistlikku regulatsiooni välistööjõu suuremaks ajutiseks kaasamiseks kiire majanduskasvu ja vähese töötuse perioodil. Kaotada tuleks sooduspensionid, mis soosivad inimeste kiiret kõrvalejäämist tööturult, ja lõpetada sotsiaalhüvitiste soodsamaks muutmine. Tuleb asuda uuendama avalike teenuseid, tõstes nende kvaliteeti ja vähendades avaliku sektori tööjõumahukust. Peab jõuliselt tegelema hariduspakkumise ja tööturuvajaduste ühitamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles