AK ⟩ Viguriga kaardid: valimisliit Meie Kodu Tulevik

Taavi Pae
, Tartu Ülikooli Eesti geograafia kaasprofessor
Copy
Valimisjaoskonna telk Tondiraba jäähalli parklas Lasnamäel.
Valimisjaoskonna telk Tondiraba jäähalli parklas Lasnamäel. Foto: Madis Veltman

Demokraatliku riigina korduvad meil kindla perioodilisusega valimised. Seekord toimuvad kohalike omavalitsuste volikogude valimised, kus 10 025 kandidaadi hulgast peame selgitama 1713, kes hakkavad juhtima meie elu kohalikul tasandil.

Kui riigikogu ja Euroopa Parlamendi valimistel on asi selge – valida saab vaid parteide nimekirju ja üksikkandidaate –, siis kohalike volikogude valimised pakuvad meile võimaluse luua ka valimisliite. Neid on Eesti peale loodud 136 ja valimisliitudes kandideerib 3660 inimest. Üldprintsiibina on valimisliite rohkem väiksemates valdades. Nii näiteks Ruhnu vallas tulebki valik teha kolme valimisliidu vahel. Nende nimedki on üsna sarnased.

Suuremates linnades pistavad omavahel enamasti rinda aga parteid. Kuigi ka siin on erandeid. Näiteks Narvast leiame ainsa isikunimelise valimisliidu. Mitme valimisliidu nimi lähtub kohanimest. Lõuna-Eestis näeme aga ka ühte murdekeelset valimisliidu nime, Põhja-Eestis venekeelseid nimesid. Vaadates valmisliitude nimesid üldisemalt, siis leiame palju kordusi. Üldlevinud on sõnad «meie» või «kodu». Viimast leiame mingiski kombinatsioonis 19 valimisliidu juurest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles