Berit Nuka: Viini farss Kurzi taktis

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Meeleavaldajad üleeile Viinis parlamendi ajutise tööpaiga Hofburgi palee lähistel maskides, mis kujutavad endist kantslerit Sebastian Kurzi tõmbamas oma ametijärglase Alexander Schallenbergi niite, samas kui Kurzi Rahvapartei valitsuspartneri Roheliste esimees ja asekantsler Werner Kogler vaatab toimuvat pealt.
Meeleavaldajad üleeile Viinis parlamendi ajutise tööpaiga Hofburgi palee lähistel maskides, mis kujutavad endist kantslerit Sebastian Kurzi tõmbamas oma ametijärglase Alexander Schallenbergi niite, samas kui Kurzi Rahvapartei valitsuspartneri Roheliste esimees ja asekantsler Werner Kogler vaatab toimuvat pealt. Foto: Christian Bruna/EPA/Scanpix

«Te pärite endalt ehk neil tundidel: mis on ometi jälle juhtunud?» Nii juhatas Austria president Alexander Van der Bellen läinud nädalal sisse pressikonverentsi tollal veel kantsleri toolil istunud Sebastian Kurzi järjekordse skandaali teemal.

Ja tõesti, Kurzi ja tema konservatiivse Rahvapartei (ÖVP) võimuga kaasnev palagan on austerlasi sedavõrd kalestanud, et nad kehitavad järjekordse paljastuse peale lihtsalt tülpinult õlgu. Loetelu viimase mõne aasta pööretest Austria poliitikas kõlab nagu kergete reaalsuse sugemetega satiir.

Kõigepealt kurikuulus Ibiza-skandaal, kus Kurzi lähim võimupartner jäi videole Vene oligarhi sugulast kehastanud naisnäitleja seltsis olukorras, mis jättis kangesti mulje mõjuvõimuga kauplemisest. Sellest tõukunud uurimise Kurzi esimese valitsuse korruptsioonisehkenduste asjus on Rahvapartei muutnud farsiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles