Märt Läänemets: kui Taiwan langeb Hiina võimu alla, võib demokraatliku maailmakorra saatus olla otsustatud (15)

Märt Läänemets
, Orientalist, Eesti Tulevikuerakond
Copy
Taiwanil on tähtis roll demokraatia eelpostina. Kui see langeb autoritaarse Hiina RV võimu alla, võib demokraatliku maailmakorra saatus olla otsustatud. Pildil teeb Taiwani armee laskeharjutusi. 
Taiwanil on tähtis roll demokraatia eelpostina. Kui see langeb autoritaarse Hiina RV võimu alla, võib demokraatliku maailmakorra saatus olla otsustatud. Pildil teeb Taiwani armee laskeharjutusi. Foto: Postimees

Praeguse sõjateatri kesklava on kahtlemata Vaiksel ookeanil. Seal otsustatakse kahe suure rivaliteet ja mõlemad suunavad oma sõjalised ressursid eelkõige sinna. Taiwan asub otse selle lava ­keskel, suures ­geopoliitilises plaanis kui strateegiline kindlus, mis valvab Ida-Aasia väljapääsu Vaiksele ookeanile, kirjutab orientalist Märt Läänemets (Tulevikuerakond). 

Läinud nädalavahetusel tähistati mõlemal pool Taiwani väina Hiina uusima ajaloo ühe pöördelisema sündmuse aasta­päeva. 10. oktoobril möödus 110 ­aastat sõjaväelaste ülestõusu puhkemisest Jangtse-äärses Wuchangi linnas, mis paisus kiiresti kogu maad haaranud revolutsiooniks. See nn Xinhai revolutsioon tegi lõpu ligi 300 aastat püsinud Qingi keisririigile ja enam kui 2000 aastat kestnud keisririikide süsteemile üldse ning päädis 1. jaanuaril 1912 Hiina Vabariigi väljakuulutamisega.

Taiwanil tähistatakse seda päeva tähtsaima riigipüha ehk ­vabariigi aastapäevana, Hiina ­Rahvavabariigis aga uue Hiina alguse tähisena, mis marksistliku teooria järgi oli küll vaid kodanlik-demokraatlik revolutsioon, kuid avas tee sotsialistlikule revolutsioonile ja Hiina Rahvavabariigi sünnile.

Nii Hiina RV kui ka Taiwani riigipea aastapäevakõnes oli Taiwani küsimus olulisel kohal. Aastakümneid lahendamata seisnud vastasseis on viimasel ajal kogu maailmas taas luubi all, kuna Pekingi ähvar­dused ja jõudemonstratsioonid on sagenenud ning vahetult enne riigipüha võtsid Hiina sõjalennukite reidid Taiwani õhukaitsetsooni enneolematu ulatuse. Selle ­relvatäristamise taustal kõlas Xi Jinpingi lubadus, et taasühinemine Taiwaniga saab kindlasti teoks, aga «kogu hiina rahva, sh Taiwanil elavate kaasmaalaste huvides on selle toimumine rahulikul teel», isegi üllatavalt pehmena, võrreldes esimehe suvise, Hiina ­Kommunistliku Partei 100. aastapäeva kõne märksa sõjakama retoorikaga: «Me ­tegutseme otsustavalt ja lööme lõplikult puruks igasugused Taiwani iseseisvuse katsed.»

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles